петак, 3. март 2017.

NLO u Kanzasu?


Krajem 2011. godine brojne tiskovine su pisale o neobičnom viđenju „NLO-a“ kako krstari niz glavnu ulicu okruga Cowley u Kanzasu. Nije se nalazio na nebu nego je vučen na kamionu američke autoceste  77. Iz barem je jednog kuta ovaj zrakoplov neobičnog oblika podsjećao na tanjur i bio je prekriven nečime što podsjeća na ceradu industrijske čvrstoće (ili možda neispravan uređaj za skrivanje).
Vozilo, promjera oko 30 stopa, je bilo toliko veliko da su lokalni policajci morali ukloniti prometne i ostale znakove uz cestu kako bi se osigurao siguran prolaz – kao i neke mjere sigurnosti. Mnogi su lokalni mještani posumnjali da je riječ o NLO-u (ili su se barem našalili)ili o nekom tajnom zrakoplovu. Lokalni šerif Don Read je izjavio da mu nije dozvoljeno otkrivanje informacija o tajanstvenoj letjelici iako je otkrio da nije otkrivena na mjestu pada nego ju je izradila zrakoplovna tvrtka Northrop Grumman.
No mnogi su se pitali zbog čega ju, ako je riječ o poznatoj letjelici (pa čak i tajnoj), tvrtka jednostavno zrakom ne pošalje do odredišta? Možda je bio potreban popravak ili održavanje, ali ako je tako, ne bi li bilo lakše dovesti mehaničare i dijelove do zrakoplova umjesto da ga se vuče nacionalnom autocestom? Špekulacije su se proširile potaknute videom s You Tubea i novinskim izvještajima o čudnom viđenju.
Konačno, čovjek imena Brooks McKinney je istupio i probio veo tajne i urote. McKinney, viši menadžer za odnose s javnošću Northrop Grummana je izjavio da je NLO u stvari X-47B, bespilotni borbeni zrakoplov dizajniran za djelovanje s nosača zrakoplova. Northrop Grumman je treći najveći proizvođač oružja na svijetu. Njihovi proizvodi uključuju obrambenu elektroniku, ratne brodove, radare, raketne i svemirske sustave, a posebni proizvodi uključuju B-2 nevidljivi bombarder i Global Hawk nenaoružanu letjelicu.
X-47B ima impresivan raspon krila od 62 stope (18,89m) – tek nešto više od 30 stopa s preklopljenim krilima, dužine je skoro 40 stopa (12,8 m) i visine oko 10 stopa (3,04 m)na tri kotača.
X-47B
„Izgradili smo dva za mornaricu i od ožujka su se testirali u Edwards Air Force Base (u Kaliforniji),“ rekao je McKinney. „Jedan se nalazi na putu za Maryland, a drugi će ostati u Kaliforniji.“ Nasmijao se nagađanjima o NLO-u iako je shvaćao znatiželju: „Ljudi su očito zainteresirani za ono što prolazi kroz grad. Neobično je vidjeti  upakiran zrakoplov, osobito ovakvog oblika.“
Razlog zbog kojeg nije preletio zemlju je varljivo jednostavan: „Teško je upravljati bespilotnom letjelicom kroz komercijalni zračni prostor,“ objasnio je McKinney. Pilotirani su zrakoplovi jedno, ali dugačak put za veliki zrakoplov bez ljudskog pilota su muka i zbog zrakoplovnih sigurnosnih razloga i praktične brige.
S druge strane, možda je X-47B samo zgodna naslovna priča, a leteći tanjur je ono o čemu je doista riječ. Prepustit ćemo vama da odlučite.

Нема коментара:

Постави коментар